Overcast Clouds

9°C

Kołobrzeg

19 kwietnia 2024    |    Imieniny: Adolf, Leon, Tymon
19 kwietnia 2024    
    Imieniny: Adolf, Leon, Tymon

Redakcja: tel. 500-166-222 poczta@miastokolobrzeg.pl

Portal Miasto Kołobrzeg FBPortal Miasto Kołobrzeg na YT

Regionalny Portal Informacyjny Miasta Kołobrzeg i okolic

reklama

reklama

magia lubczyku dźwirzyno

Zapraszamy do świętowania razem z nami! Trzy dni najlepszych smaków, prawdziwych historii, zaskakujących talentów oraz wspaniałej zabawy i nauki.

28.02.2020, piątek
Poznaj polskiego Serowara Cz.2
Start godz.18:00
cena: 150zł/ osoba


Pokaz serowarski
Prowadzący - Sylwester Wańczyk –
Właściciel ekologicznego gospodarstwa Wańczykówka położonego w Sudetach. Krzeszów to malownicze miejsce, gdzie tradycyjnie powstają i dojrzewają sery z mleka krowiego, owczego a także koziego. Kunszt serowarski Państwa Wańczyk został doceniony przez żółty przewodnik Gault&millau Polska, organizacje Slow Food Polska, magazyn KUKBUK i wiele innych prestiżowych organizacji.


Poruszane zagadnienia:
Mleko jako surowiec / sprzęt kuchenny niezbędny do przygotowania sera / dodatki serowarskie –bakterie, podpuszczki / techniki solenia sera / dojrzewanie i pielęgnacja sera, / higiena przy produkcji sera / podstawowe typy sera i różnice w ich przygotowaniu.


Menu 4 daniowe z wykorzystaniem serów zagrodowych:

Przystawka
Sałatka z pieczonych warzyw z wędzona ricottą od Państwa Bryckich
(wężymord / buraki / dynia / topinambur / brukselka / Ricotta / orzechy)

Zupa
Krem z selera z serem ordoblue rokpol z oryginalnego przepisu z lat 50 od Grażyny Szłapki
(wędzony seler / śmietana / oliwa truflowa / trufle / ser rokpol)

Danie główne
Rostbef wołowi dojrzewający 31 dni z Witkowa z kopytkami z serem owczym od Państwa Wańczyk
(ziemniaki z gospodarstwa Państwa Szkuat / mąka ze Stoisławia / ser owczy dojrzewający / rostbef z Witkowa / demi glace cielęcy / mini brokuł)

Deser
Sernik z koziego sera z gospodarstwa Jasionek
(kozi ser / pigwa / mirabelka / czeremcha)



Jarmark
Spróbuj i ciesz się dłużej w domowym zaciszu serowymi smakołykami!
Po zakończonej kolacji będzie możliwość zakupu serów prezentowanych na kolacji oraz podstawowego sprzętu do domowego serowarstwa.
*dla zainteresowanych dostępne przepis na jogurt i ser podpuszczkowy


29.02.2020, sobota
Kolacja degustacyjna pt.
"Polski Folklor Kulinarny" cz.1
ziemniak, pyra, grule, ziemnioki
 Start 17:00
cena:190zł/ osoba


Gotować będą TOP-owi szefowie kuchni!
Inspiracją do kolacji są połączenia kuchni regionalnej, kulinarne naleciałości przesiedleńcze oraz regionalne produkty w odsłonie kuchni restauracyjnej.

Tematem przewodnim 7-daniowego menu będzie ziemniak:

Wielkopolska
Ziemniak z ogniska z gzikiem, olejem z wędzonych warzyw, oliwą lubczykową i wędzonym kawiorem
(ziemniak asterix / biały ser od Wojciecha Pilcha / olej z wędzonych warzyw –manufaktura Łagowski / oliwa lubczykowa / kawior wędzony z pstrąga z regionalnej hodowli w Zielenicy)

Zachodniopomorskie:
Pierogi z kozim serem z gospodarstwa Jasionek od Zosi Bechler, ziemniakami bella rosa i czarnuszką
(świeży ser kwasowo podpuszczkowy z ekologicznego gospodarstwa Jasionek / ziemniaki bella rosa / czarnuszka / dynia / mięta)

Podhale:
Moskole (placki) z kiszonym łososiem Jurajskim, wędzona śmietana
(kiszony łosoś jurajski od Zubowicza / liść nasturcji / oliwa koperkowa / kiszony czosnek / wędzona śmietana / ziemniak jelly / puder z nieaktywnych drożdży z liściem laurowym)

Łódzkie:
Zalewajka na serwatce z chrzanem
(ziemniaki merlot / kiszony czosnek / chipsy ze skóry wieprzowej / puree z chrzanem i kminkiem / por gotowany w maśle / chipsy z cebuli / świeży majeranek)

Kaszuby:
Chałupcie (gołąbki) okraszone polskimi rakami
(kiszona kapusta w główkach / ziemniaki denar / raki / koper / wędzony boczek ze świni złotnickiej / trufle)

Śląsk:
Rolada z combra z jelenia z kartoflakiem (baba ziemniaczana), modrą kapustą z wędzoną maślanką
(ziemniaki vineta / comber z jelenia / wędzona słonina ze świni złotnickiej / ogórek na solance kołobrzeskiej / puree z czerwonej kapusty / demi glace z dziczyzny / kiszony burak / lody musztardowe / oliwa z lubczyku)

Deser
Rurka z suszonych ziemniaków Jelly
(ziemniak jelly / ricotta od Bryckich / pyłek kwiatowy z Pasieki Hawran / pigwa / czeremcha)


01.03.2020 Niedziela
Obiad rodzinny –pt.
"Regionalne Produkty bez tajemnic"- poznaj ludzi, którzy je tworzą, cz.1
Start 14:00
cena: 90 zł/ osoba,
dziecko do 16 roku 45zł,
dzieci do 3 lat gratis


Menu niedzielnego obiadu:

Zupa serwowana w wazie:
ogórkowa na wędzonych żeberkach
(ogórki z gospodarstwa Państwa Stachniak / żeberka z Witkowa / lubczyk / śmietana z gospodarstwa Wojciecha Pilcha)

Danie główne serwowane na półmiskach:
kaczka pieczona w niskiej temperaturze (rasa Mulard- krzyżówka kaczki z gęsią z gospodarstwa Państwa Szkuat)
Dodatki:
- kasza jęczmienna perłowa z młyna w Stoisławiu,
- ziemniaki od Państwa Szkuat,
- domowe kopytka,
- zasmażana modra kapusta,
- tradycyjna mizeria,
- buraki z jabłkiem.
Kompot

Deser:
- miodownik
(mąka z młyna w Stoisławiu / masło od Wojciecha Pilcha / miód od Hawrana / kasza manna z młyna w Stoisławiu / jaja kurze od Państwa Szkuat)
- karpatka
(mleko od Piotra i Moniki Rybka / mąka z młyna w Stoisławiu / masło od Wojciecha Pilcha/ jaja kurze od Państwa Szkuat)

reklama

reklama

Administratorem danych osobowych jest  Wydawnictwo AMBERPRESS z siedzibą w Kołobrzegu przy ul. Zaplecznej 9B/6 78-100 Kołobrzeg, o numerze NIP: 671-161-39-93. z którym możesz skontaktować się osobiście pod numerem telefonu 500-166-222 lub za pośrednictwem poczty elektronicznej wysyłając wiadomość mailową na adres poczta@miastokolobrzeg.pl Jednocześnie informujemy że zgodnie z rozporządzeniem o ochronie danych osobowych przysługuje ci prawo dostępu do swoich danych, możliwości ich poprawiania, żądania zaprzestania ich przetwarzania w zakresie wynikającym z obowiązującego prawa.

reklama