W Kołobrzegu odbyły się Mistrzostwa Polski Brewers Cup 2017 w parzeniu kawy metodami alternatywnymi. Na scenie głównej RCK pojawiły się Chemexy, Dripy, Aeropressy, French Pressy i inne wymyślne urządzenia, w rękach najlepszych baristów z całego kraju, którzy zmierzyli się w dwóch wymagających zadaniach.
Po pierwsze, musieli w najlepszy możliwy sposób zaparzyć kawę, której próbkę otrzymali zaledwie dzień wcześniej, a jej walory oceniali sędziowie, nie wiedząc czyją kawę testują. Kolejne wyzwanie, to ugoszczenie sędziów wybraną przez siebie kawą, dowolną metodą parzenia i ciekawą prezentacją. Występ w RCK to efekt nieraz miesięcy przygotowań, a na stole pojawiły się kawy, które pretendują do tytułu najlepszych ziaren na świecie.
Mistrz polski baristów to Maciej Duszak. Z wykształcenia jest prawnikiem i mieszka w Kołobrzegu. Drugie miejsce zajęła Agnieszka Rojewska, a trzecie miejsce Błażej Stempin. Maciej Duszak będzie reprezentować Polskę podczas Mistrzostw Świata w Budapeszcie, które odbędą się już w czerwcu.
Organizatorem mistrzostw byli: Coffedesk oraz Specialty Coffee Association Poland.
UWAGA!
Komentarze są prywatnymi opiniami Czytelników, za które redakcja nie ponosi odpowiedzialności. Publikowanie jest jednoznaczne z akceptacją regulaminu. Jeśli jakikolwiek komentarz narusza obowiązujące prawo lub zasady współżycia społecznego, prosimy o kontakt poczta@miastokolobrzeg.pl. Komentarze niezwiązane z artykułem, naruszające regulamin lub zawierające uwagi do redakcji, będą usuwane.
Komentarze zostaną opublikowane po akceptacji przez moderatora.