Seweryn Jaśkiewicz uczeń klasy 3A Branżowej Szkoły I Stopnia w Zespole Szkół nr 2 im. Bolesława III Krzywoustego w Kołobrzegu zdobył pierwsze miejsce w wojewódzkim turnieju na najlepszego ucznia w zawodzie kucharz. Organizatorem konkursu był Zespół Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie. Tegoroczna edycja nosiła tytuł „Mięso z królika w roli głównej”. Seweryn z wszystkich uczestników najlepiej przeszedł dwa etapy turnieju: część teoretyczną i praktyczną. Swoją wiedzą i niesamowitym daniem, które wykonał „Królik confit/puree z truflą/demi glace z królika/palona skorzonera/piana jogurtowa" po prostu podbił podniebienia jurorów. Na co dzień Seweryn odbywa zajęcia praktyczne w jednej z kołobrzeskich restauracji, pod okiem Szefa Kuchni Macieja Jelenia. W szkole do konkursu przygotowywała go Katarzyna Olszak.
Starosta Tomasz Tamborski pogratulował Sewerynowi zdobycia tak prestiżowego tytułu, który jest ogromnym wyróżnieniem dla młodej i zdolnej osoby. - Jestem przekonany, że zwycięstwo w wojewódzkim konkursie nie będzie Pana ostatnim sukcesem, a doświadczenie i wiedza, którą już Pan zdobył, zaprocentuje w przyszłości kolejnymi wyróżnieniami. Cieszę się, że ma Pan okazję dzielić się swoją pasją i ideą – mówił Tamborski. Seweryn w rozmowie z dziennikarzami przyznał, że lubi gotować, ale niespecjalnie lubi gotować dla siebie. Królika przyrządzał pierwszy raz. Trafił w dziesiątkę.
UWAGA!
Komentarze są prywatnymi opiniami Czytelników, za które redakcja nie ponosi odpowiedzialności. Publikowanie jest jednoznaczne z akceptacją regulaminu. Jeśli jakikolwiek komentarz narusza obowiązujące prawo lub zasady współżycia społecznego, prosimy o kontakt poczta@miastokolobrzeg.pl. Komentarze niezwiązane z artykułem, naruszające regulamin lub zawierające uwagi do redakcji, będą usuwane.
Komentarze zostaną opublikowane po akceptacji przez moderatora.