Clear Sky

8°C

Kołobrzeg

29 marca 2024    |    Imieniny: Wiktoryna, Cyryl, Eustachy
29 marca 2024    
    Imieniny: Wiktoryna, Cyryl, Eustachy

Redakcja: tel. 500-166-222 poczta@miastokolobrzeg.pl

Portal Miasto Kołobrzeg FBPortal Miasto Kołobrzeg na YT

Regionalny Portal Informacyjny Miasta Kołobrzeg i okolic

reklama

reklama

reklama

Mistrz lubuskich smakówW Gorzowie Wielkopolskim w Zespole Szkół Gastronomicznych  odbył się konkurs kulinarny, którego celem było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej oraz pobudzanie i promocja talentów młodych adeptów sztuki kulinarnej.


Do rywalizacji  stanęli reprezentanci szkół gastronomicznych z województwa lubuskiego, zachodniopomorskiego, pomorskiego, wielkopolskiego i dolnośląskiego. Tematem przewodnim konkursu były: polędwiczka z indyka, chrzan oraz jeden rodzaj dowolnego warzywa sezonowego . Uczniowie wykonywali dwie potrawy : potrawę obowiązkową „amuse bouche” w ilości 4 porcji z surowców przygotowanych przez organizatora w formie „Black Box” oraz potrawę własną.  

Potrawy konkursowe oceniało jury w składzie:
- Joanna Ochniak -Przewodnicząca Komitetu Kobiet w Światowym Stowarzyszeniu Szefów Kuchni (Women in WACS), inicjatorka Fundacji Gastronomii na Obcasach
- Iwona Niemczewska – właścicielka restauracji w Szczecinie „Po drugiej strony lustra’
- Klaudiusz Balcerzak
- Dawid Szkudlarek - laureat wielu nagród w konkursach kulinarnych, nauczyciel ZSG w Gorzowie Wielkopolskim, półfinalista programu Top Szef
- Łukasz Konik -   Szefa Kuchni we wszystkich obiektach hotelowo-restauracyjnych oraz placówkach rehabilitacyjnych należących do Uzdrowiska Konstancin-Zdrój S.A.

Województwo zachodniopomorskie reprezentował uczeń Zespołu Szkół Ekonomiczno – Hotelarskich w Kołobrzegu. Tomasz Haczkowski z klasy III technikum żywienia i usług gastronomicznych wywalczył I miejsce przygotowując : Maślane jaja ze szparagami oraz ziołową polędwiczkę z indyka, sos z demi glass , puree z Vitelotte, puder z chrzanu. Jury doceniając kreatywność, aranżacje dań, kompozycje smakowe, nagrodziło Tomasza tygodniowymi warsztatami kulinarnymi ufundowanymi przez firmę Farutex.

reklama

reklama

reklama

reklama

reklama

Dodaj komentarz

UWAGA!
Komentarze są prywatnymi opiniami Czytelników, za które redakcja nie ponosi odpowiedzialności. Publikowanie jest jednoznaczne z akceptacją regulaminu. Jeśli jakikolwiek komentarz narusza obowiązujące prawo lub zasady współżycia społecznego, prosimy o kontakt poczta@miastokolobrzeg.pl. Komentarze niezwiązane z artykułem, naruszające regulamin lub zawierające uwagi do redakcji, będą usuwane.

Komentarze zostaną opublikowane po akceptacji przez moderatora.

Zgody wymagane prawem - potwierdź aby wysłać komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież

Administratorem danych osobowych jest  Wydawnictwo AMBERPRESS z siedzibą w Kołobrzegu przy ul. Zaplecznej 9B/6 78-100 Kołobrzeg, o numerze NIP: 671-161-39-93. z którym możesz skontaktować się osobiście pod numerem telefonu 500-166-222 lub za pośrednictwem poczty elektronicznej wysyłając wiadomość mailową na adres poczta@miastokolobrzeg.pl Jednocześnie informujemy że zgodnie z rozporządzeniem o ochronie danych osobowych przysługuje ci prawo dostępu do swoich danych, możliwości ich poprawiania, żądania zaprzestania ich przetwarzania w zakresie wynikającym z obowiązującego prawa.

reklama