To nie był jedynie pokaz sztuki kulinarnej i degustacja potraw rybnych. Festiwal Ryby okazał się prawdziwą lekcją i niezwykłą podróżą w podwodny świat smaków.
W pierwszą sierpniową sobotę, w ustrońskim Amfiteatrze zagościł trzeci już Festiwal Ryby - impreza, którą tradycyjnie prowadzą kulinarne autorytety naszego kraju. Tajniki swojej sztuki zdradzał już Robert Sowa i Grzegorz Łapanowski. Tym razem wójt Gminy Ustronie Morskie - Jerzy Kołakowski powitał na scenie Jerzego Sobieniaka - znanego z telewizyjnego programu "Pytanie na śniadanie". I rzeczywiście - pytań do mistrza było wiele. Sam kucharz na scenie spędził niewiele czasu. Otoczony zaciekawioną publicznością, demonstrował wśród niej sposoby filetowania ryb, uzyskiwania rozmaitych konsystencji, zapachy i smaki przypraw oraz między innymi to, jak pozbyć się ości z łososia czy pstrąga. Nie zabrakło opowieści o metodach smażenia, wyjaśnień nawet skomplikowanych procesów termicznych czy sposobów "kulinarnej" percepcji. Ci, którym roznoszące się po ustrońskim Amfiteatrze zapachy zaostrzyły apetyt, chętnie degustowali potraw z ryb, mięs, sałatek rybnych i sosów. Smacznym rarytasem okazała się również przyrządzona na życzenie publiczności skórka z łososia na grzankach z sosem z koprem włoskim. Świetny kontakt z widzami zaowocował licznymi cennymi radami, nie tylko w sposobie przyrządzania ryb. Dowiedzieć można się było również dlaczego i kiedy do kotletów mielonych nie trzeba używać bułki i jajka, na jakich tłuszczach smażyć ryby i różne rodzaje mięs, a kiedy tłuszcz jest zupełnie zbędny, czy słuchem i dotykiem można rozpoznać czy potrawa jest już gotowa oraz jakie dania przed podaniem muszą "odpocząć".
Podczas gdy w niecodziennej plenerowej kuchni powstawały kulinarne dzieła sztuki, czas muzyką szantową umilał zespół Kubryk. Tak więc wspólne gotowanie połączono ze wspólnym śpiewem.
Impreza dofinansowana została z Programu Operacyjnego "Zrównoważony rozwój sektora rybołówstwa i nadbrzeżnych obszarów rybackich 2007 – 2013" w ramach projektu pn. "Promocja obszaru Stowarzyszenia Kołobrzeska Lokalna Grupa Rybacka poprzez organizację imprezy "Festiwal Ryby". Honorowy patronat nad wydarzeniem objęła członek Zarządu Województwa Zachodniopomorskiego - Anna Mieczkowska.
UWAGA!
Komentarze są prywatnymi opiniami Czytelników, za które redakcja nie ponosi odpowiedzialności. Publikowanie jest jednoznaczne z akceptacją regulaminu. Jeśli jakikolwiek komentarz narusza obowiązujące prawo lub zasady współżycia społecznego, prosimy o kontakt poczta@miastokolobrzeg.pl. Komentarze niezwiązane z artykułem, naruszające regulamin lub zawierające uwagi do redakcji, będą usuwane.
Komentarze zostaną opublikowane po akceptacji przez moderatora.