Clear Sky

7°C

Kołobrzeg

19 kwietnia 2024    |    Imieniny: Adolf, Leon, Tymon
19 kwietnia 2024    
    Imieniny: Adolf, Leon, Tymon

Redakcja: tel. 500-166-222 poczta@miastokolobrzeg.pl

Portal Miasto Kołobrzeg FBPortal Miasto Kołobrzeg na YT

Regionalny Portal Informacyjny Miasta Kołobrzeg i okolic

reklama

reklama

informacje kołobrzeg, sobieniak,ustronie,ryby,festiwalTo nie był jedynie pokaz sztuki kulinarnej i degustacja potraw rybnych. Festiwal Ryby okazał się prawdziwą lekcją i niezwykłą podróżą w podwodny świat smaków.


W pierwszą sierpniową sobotę, w ustrońskim Amfiteatrze zagościł trzeci już Festiwal Ryby - impreza, którą tradycyjnie prowadzą kulinarne autorytety naszego kraju. Tajniki swojej sztuki zdradzał już Robert Sowa i Grzegorz Łapanowski. Tym razem wójt Gminy Ustronie Morskie - Jerzy Kołakowski powitał na scenie Jerzego Sobieniaka - znanego z  telewizyjnego programu "Pytanie na śniadanie".  I rzeczywiście - pytań do mistrza było wiele. Sam kucharz na scenie spędził niewiele czasu. Otoczony zaciekawioną publicznością, demonstrował wśród niej sposoby filetowania ryb, uzyskiwania rozmaitych konsystencji, zapachy i smaki przypraw oraz między innymi to, jak pozbyć się ości z łososia czy pstrąga. Nie zabrakło opowieści o metodach smażenia, wyjaśnień nawet skomplikowanych procesów termicznych czy sposobów "kulinarnej" percepcji. Ci, którym roznoszące się po ustrońskim Amfiteatrze zapachy zaostrzyły apetyt, chętnie degustowali potraw z ryb, mięs, sałatek rybnych i sosów. Smacznym rarytasem okazała się również przyrządzona na życzenie publiczności skórka z łososia na grzankach z sosem z koprem włoskim. Świetny kontakt z widzami zaowocował licznymi cennymi radami, nie tylko w sposobie przyrządzania ryb. Dowiedzieć można się było również dlaczego i kiedy do kotletów mielonych nie trzeba używać bułki i jajka, na jakich tłuszczach smażyć ryby i różne rodzaje mięs, a kiedy tłuszcz jest zupełnie zbędny, czy słuchem i dotykiem można rozpoznać czy potrawa jest już gotowa oraz jakie dania przed podaniem muszą "odpocząć".

Podczas gdy w niecodziennej plenerowej kuchni powstawały kulinarne dzieła sztuki, czas muzyką szantową umilał zespół Kubryk. Tak więc wspólne gotowanie połączono ze wspólnym śpiewem.

Impreza dofinansowana została z Programu Operacyjnego "Zrównoważony rozwój sektora rybołówstwa i nadbrzeżnych obszarów rybackich 2007 – 2013" w ramach projektu pn. "Promocja obszaru Stowarzyszenia Kołobrzeska Lokalna Grupa Rybacka poprzez organizację imprezy "Festiwal Ryby". Honorowy patronat nad wydarzeniem objęła członek Zarządu Województwa Zachodniopomorskiego - Anna Mieczkowska.

informacje kołobrzeg, sobieniak, ustronie, ryby, festiwal

informacje kołobrzeg, sobieniak, ustronie, ryby, festiwal

informacje kołobrzeg, sobieniak, ustronie, ryby, festiwal

informacje kołobrzeg, sobieniak, ustronie, ryby, festiwal

 

reklama

reklama

Dodaj komentarz

UWAGA!
Komentarze są prywatnymi opiniami Czytelników, za które redakcja nie ponosi odpowiedzialności. Publikowanie jest jednoznaczne z akceptacją regulaminu. Jeśli jakikolwiek komentarz narusza obowiązujące prawo lub zasady współżycia społecznego, prosimy o kontakt poczta@miastokolobrzeg.pl. Komentarze niezwiązane z artykułem, naruszające regulamin lub zawierające uwagi do redakcji, będą usuwane.

Komentarze zostaną opublikowane po akceptacji przez moderatora.

Zgody wymagane prawem - potwierdź aby wysłać komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież

Administratorem danych osobowych jest  Wydawnictwo AMBERPRESS z siedzibą w Kołobrzegu przy ul. Zaplecznej 9B/6 78-100 Kołobrzeg, o numerze NIP: 671-161-39-93. z którym możesz skontaktować się osobiście pod numerem telefonu 500-166-222 lub za pośrednictwem poczty elektronicznej wysyłając wiadomość mailową na adres poczta@miastokolobrzeg.pl Jednocześnie informujemy że zgodnie z rozporządzeniem o ochronie danych osobowych przysługuje ci prawo dostępu do swoich danych, możliwości ich poprawiania, żądania zaprzestania ich przetwarzania w zakresie wynikającym z obowiązującego prawa.

reklama